In de Culemborgse Courant

De Culemborgse Courant heeft mij geinterviewd: het is verschenen in de editie van deze week:

Jan Hulsbergen: ‘Ik wil mensen inspireren’ – Al het nieuws uit Culemborg (culemborgsecourant.nl)

Jan Hulsbergen: ‘Ik wil mensen inspireren’

wo 21 jun. 2023, 07:00

CULEMBORG • Op 25 juni staat Jan Hulsbergen met zijn TEDx ‘Oog in Oog’ in Antwerpen waarin hij terugblikt op een incident uit zijn jeugd.

Het is maart 1973 als het leven van Jan Hulsbergen, die momenteel al 34 jaar in Culemborg woont, volledig verandert. Hij verloor zijn oog nadat een klasgenoot op hem schoot met een zelfgemaakte pijl en boog. In het dagelijks leven wordt Jan nog altijd geconfronteerd met dit trauma maar toch heeft het van hem geen slachtoffer gemaakt. “In mijn TEDx ‘Oog in Oog’ wil ik mensen motiveren en inspireren.”

De destijds achtjarige Jan Hulsbergen groeide op in de gemeente Olst en liep destijds samen met twee vrienden van school naar huis. Maar toen ging het gruwelijk mis. “Iets verderop stond er een klasgenoot met een zelfgemaakte pijl en boog. Hij keek ons wat dreigend aan waardoor wij bang werden. Zijn zus stelde ons gerust en zei dat hij niets zou doen.” Daarna sprong de klasgenoot opeens met pijl en boog achter een boom vandaan. “Met de laatste woorden ‘ik schiet niet op Karel, niet op Freek, maar op Jan’, schiet hij. De pijl belandde recht in mijn pupil.”

Hij viel achterover en strompelde naar huis. “Daarna vertrokken we halsoverkop naar het ziekenhuis in Deventer.” In het ziekenhuis heeft Jan een paar weken gelegen. “Ze hebben geprobeerd om mijn oog te redden maar dit ging niet omdat de pijl was doorgedrongen. Geluk heb ik zeker gehad, ik had wel dood kunnen zijn als de spankracht strakker was geweest.”

Herstellen na het trauma

Na een paar maanden kreeg Jan een oogprothese. Dit trauma had een grote impact op zijn jeugd. “Ik werd als kind geconfronteerd dat ik niet meer alles kon. Denk aan het inschenken van een glas limonade of een deurklink openen.” Daarbij kon hij er met bijna niemand over praten. “Mijn meesters en juffen verzwegen het net als mijn ouders. Naast dat ik mijn oog kwijt was, kon ik mijn verhaal ook niet kwijt. Dit was zwaar.”

Ondanks deze tegenslag, is Jan al die jaren ontzettend positief gebleven. “Dit komt dankzij mijn vrolijke karakter. Dit heeft mij er zeker doorheen geholpen.” Jan ging namelijk bekijken wat hij wel kon in plaats van wat hij niet kon. “Op een gegeven moment ben ik op hoog niveau gaan turnen. Mijn lerares behandelde mij als alle andere leerlingen. Dit gaf mij veel kracht.” Hierdoor leerde hij grenzen verleggen. “Ik was een slachtoffer maar niet voor lang. Ik wilde wat van het leven gaan maken.”

Oog in Oog

Alle positieve gebeurtenissen ziet Jan als een cadeau van het leven. “Zo heb ik paardgereden, geacteerd voor de televisie en heb ik zelfs mijn rijbewijs gehaald. Daarbij ben ik leerkracht en loopbaanprofessional. Het leven stopt niet na een traumatische ervaring en dat wil ik laten zien.” Om mensen te motiveren en inspireren met zijn verhaal, staat Jan op 25 juni (aanvang 15.00 uur) met zijn TEDx in Antwerpen. “Hiervoor heb ik een speciale opleiding gevolgd bij Peter Perceval en An Nelissen.”

Met gepaste humor, zelfspot en serieusheid wil Jan zijn TEDx ‘Oog in Oog’ overbrengen. “Ik sta namelijk oog in oog met mezelf, het verleden en het publiek. Daarbij verbind ik het persoonlijke met het professionele. Want hoe ga je met bepaalde tegenslagen om?” Samen met vier Belgische sprekers, vertelt iedereen over hoe zij met een tegenslag in het leven omgaan. “Ik wil het publiek handvaten geven, inzicht geeft namelijk uitzicht.”

Niet bij de pakken neer gaan zitten

Doorgaan en niet opgeven. Dit doet Jan al zijn hele leven. “Naast mijn TEDx ben ik ook bezig met het boek ‘De pijl in mijn oog’, hierin beschrijf ik de traumatische ervaring en hoe ik heb leren leven met mijn beperking.” Aan het einde van het boek heeft Jan zelfs een gesprek met de klasgenoot. “Als kind heeft hij de gevolgen hiervan niet kunnen voorzien maar het was wel gericht op mij. Gelukkig hebben we het erover gehad en is het nu afgesloten.” Jan hoopt veel mensen te mogen inspireren met zijn verhaal. “Dit ongeluk heeft mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben en het heeft mijn leven verreikt.” Meer informatie? Kijk dan op www.janhulsbergen.nl

Fleur van Eeuwijk

Laat een berichtje achter